Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
Diareele Hidrice
Diareea la copii si oameni mari
Tipuri de Diaree, complicatii, cauze, tratament

 
Diareele Hidrice

     Acestea au un continut ridicat de apa, fara tulburari majore de digestie si absorbtie, asadar fara pierderea de substante nutritive.

     Cele acute sau subacute au origine intestinul gros si pot antrena dezhidratari.

     Aici sunt incluse diareele toxi-infectioase si infectioase

diaree acute: toxiinfectiile alimentare, dizenteria baciliara, botulismul, enterocolite bacteriene cu germeni obisnuiti

diaree subacute si cronice:  amibiaza, bulharziaza, tuberculoza intestinala

     Tratamentul curativ urmareste hidratarea organismului cu zeama de orez, ceai - 1,5 -2 litri pe zi, medicamente antispastice, medicamente antiinfectioase - antibiotice, sulfamide.

     Hrana consta in supe de orez, zarzavat, legume fierte, treptat se introduce alimentatia proteica: zdrente de ou, carne fiarta si in cele din urma lao alimentatie completa.

     Cei care calatoresc vara pot contacta diareea estivala, iar cei care calatoresc rar, din cauza modificarilor de mediu, alimentatie pot face diaree, iar tratamentul este identic cu cel de mai sus.

     Diareele inflamatorii se datoreaza unor inflamatii intestinale ce apare ca urmare a unor infectii ori procese tumorale.

     Aici sunt incluse trei boli

  - diverticulita intestinala - ce seamana ca simptomatologie cu apendicita, doar ca durerule sunt pozitionate in partea stanga.

     Tratamentul este antiinflamator, antiseptic, cu aplicarea antibioticelor intestinale.

     Netratata, boala poate conduce la complicatii serioase: peritonita, abces, ocluzie.

     Diareele Tumorale sunt determinate de una sau mai multe tumori ale tubului digestiv,iar diareea poate fi exploziva, cu pierdere de lichid de pana la 3 litri pe zi, de aceea este imperios necesar tratamentul de urgenta si interventia chirurgicala.

     Diareele endocrine si umorale - se datoreaza prezentei in sange,in cantitati mai mari, a unor substante peristaltogene - care provoaca miscarea peretilor intestinali. Aici sunt boli precum: hipertiroidia, insuficienta suprarenala, anumite forme de cancer precum: al tiroidei, pancreasului, acestea sunt uneori insotite de diaree.

     Diareele iatrogene sunt cauzate de inteventiile chirurgicale, terapii medicamentoase.

     Mai frecvente sunt diareele postantibiotice , cu precadere dupa utilizarea de antibiotice cu spectru larg. Tratamentul curativ consta in pansamente intestinale, antispastice, antimicotice.

     Diareele Neurologice sunt mai rare, dar sunt cauzate de dereglarile nervoase ale mecanismelor peristaltice. Atunci cand apare aceasta diaree este cronica, apar ca o complicatie in diabetul insulino dependent.

     Alte tipuri de diaree hidrice: colonul iritabil, diareele de fermentatie - la acestea trebuie redus consumul de celuloza, diareele de putrefactie - apar in cazul excesului de carne, mezeluri, peste, diareele alergice - enterocolite nespecifice, unde agentul alergen este necunoscut si trebuie depistat pentru a fi eliminat. 

 

 Articol despre Sanatate oferit de