Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
 
 
Uniforma scolara Pro si Contra
 
 
     Ai un copil inscris la o gradinita Constanta, de stat, atunci uniforma nu este obligatorie.
     In gradinitele particulare din Constanta insa, situatia difera de la caz la caz.Pot fi gradinite particulare sau scoli particulare care sa ofere gratuit sau contra cost tricouri imprimate cu sigla oficiala  a unitatii sau uniforme special concepute pentru baieti si pentru fete cu sigla gradinitei particulare ori a  scolii particulare, imprimate sau tesute pe camasa, sacou sau sarafan.
      Alte unitati de invatamant privat din Constanta ofera libertate deplina copiilor in a se imbraca asa cum vor, doar sa fie adecvat, respectiv decent.
      Aici insa, cand spui cuvantul decent poate lua nastere o alta discutie, doarece fiecare are propria versiune despre ce inseamna decent. De multe ori este confundat acest "decent" cu " asa ma simt eu bine" . Interpretarea cuvantului " decent" o da fiecare cum simte, pentru ca asa cum ni s-a aratat de atatea ori, ce este decent pentru unul, nu este considerat asemenea, de altul. 
 
 De ce sa poarte copilul uniforma?
sau de ce sa nu poarte?
 
     In tari dezvoltate tehnologic, aflate cu multi, multi,multi ani inaintea noastra, iar aici voi lua ca exemplu Japonia( Nu pot sa imi explic inca de ce romanii iubesc tare mult cultura si civilizatia nipona, din care ne inspiram mult. Poate ei ne completeaza, poate se imbina asa armonios traditiile noastre cu rigoarea lor incat ne intelegem de fiecare data cand ne intalnim) .
     In sistemul educational japonez copii poarta uniforma.  Punct. Se merge pe ideea ca in felul acesta se inlatura inechitatile sociale, copii relationeaza, comunica, empatizeaza, socializeaza , se joaca unii cu altii, invata mai usor sa se respecte si fiind imbracati aproximativ la fel, nu sunt distrasi si se pot concentra pe studiu.
     Exista si tari dezvoltate unde copiilor li se permite sa se imbrace cum vor la scoala, aceast afiind considerata o modalitate de exprimare a propriei gandiri si personalitati si este considerat mai ieftin( dar asta este doar in aparenta).
 
     S-a constatat, atat la noi in tara dar si in tari straine si dezvoltate (ca doar de la ei avem termenu), ca fenomenul "bullying" a cam luat amploare si afecteaza comunitati intregi. Din cauza diferentelor sociale, financiare, pot lua nastere adevarate drame.
     Copiii cu posibilitati financiare nelimitate ce dispun de tot confortul se prezinta la scoala cu tot " arsenalul" - haine, gadgeturi, ghiozdane, carioci, creioane, penare si lista poate continua.
     De partea cealalta sunt cei ce strang timid in mana creioanele simple pe care si le-au permis parintii sau tutorii.    
     Dintre cei din urma, numai cei puternici vor reusi sa se mobilizeze, sa devina imuni, sa invete ca sa devina ceva in viata.
     Cei mai slabi vor ceda si pot cadea prada unor tentatii periculoase.
     Despre " bullying" se vorbeste mult dar nu se face mai nimic. Desi este reglementat in unele scoli din tara si sanctionat, nu in toate cazurile victima  unui abuz emotional din partea colegilor este si protejata. Se incearca rapid astuparea problemei si daca se poate sa se dea vina tot pe victima, cu atat mai bine. 
 
     Pe scurt, copilul este la scoala ca sa invete, sa se simta bine invatand, sa isi dezvolte aptitudini pentru viata si pentru viitor. Viitorul copilului este si viitorul tarii in care traieste de aceea copiii nostri sunt cea mai importanta resursa pe care o avem.
 
     Uniforma in scoala este necesara daca vrem performanta si mai putine boli depresive la preadolescenti si adolescenti.
 
     Fiecare gradinita privata sau de stat, scoala privata sau de stat, liceu particular sau de stat isi poate alege un model de uniforma pentru baieti si pentru fete ( iar pentru cele din urma se poate gandi si varianta de uniforma de iarna , cu pantalon) astfel incat barierele sociale sa fie inlaturate si sa existe mai putina suferinta in inimile copiilor.
 
     Chiar daca sunt imbracati la fel, nu inseamna ca sunt la fel. Copiii sunt cu totii diferiti si cel mai frumos mod prin care pot iesi in evidenta la aceasta varsta este prin calitatile lor intelectuale, fizice, sportive, empatice, artistice etc si talentele pe care absolut fiecare copil, LE ARE.
 
 
click pe logo pentru prima pagina - unde gasesti detalii importante despre oferte gradinite private Constanta, scoli particulare Constanta