Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
Gradinite Constanta Info Articol
Zanele bune in mitologia populara romaneasca
 
 

     Aproape ca nu este basm popular romanesc in care sa nu se regaseasca vreo zana.

     Fiinte supranaturale, inzestrate cu puteri si sensibile la suferintele naturii si ale oamenilor acestea intervin la momentul oportun pentru ei.
 
     In mitologia populara avem zana padurilor, zana poienilor, zana florilor, zana paraurilor, zana lacurilor, zana pasarilor si mai presus de toate Zana Zanelor, cea mai frumoasa dintre toate, mai presus de soare, ce locuiesc in palate de clestar, inconjurate de apa si imbracate in straie de aur.
 
     Nu se stie cate sunt, dar oamenii din diverse locuri le-au mentinut in memoria vie a acestui neam deoarece credinta in existenta lor putea sa ofere o explicatie pentru anumite fenomene de altfel inexplicabile.
 
     In basme ele ii ajuta pe cei ce lupta pentru dragoste, pentru dreptate, il intalnesc pe Fat Frumos si se casatoresc cu el, sacrificandu-se si renuntand la nemurire pentru a se bucura de iubirea impartasita a unui om.
 
     In anumite zone ale tarii copiii cu varsta mica, de gradinita, de scoala, copii pana in 15 ani, tocmai pentru ca sunt curati,  participa la un ritual in saptamana Patimilor. In seara de miercurea mare si dimineata de joia mare se fac focuri in curtile oamenilor, focuri cu  lemn de alun si corn. Langa foc se pune tamaie, se pun trei painici, pahare cu apa si trei scaune.
 
     Aceasta deoarece exista credinta ca zanele locului vin si se bucura de miros, mananca, beau apa, se incalzesc si lasa in semn de recunostinta o vraja a norocului, asupra fiecarei familii in parte si asupra comunitatii.
 
     Este o credinta ce merge in paralel cu credinta in Dumenzeu a acestui popor, pe care fara sa o subtieze, o completeaza deoarece tot ce are legatura cu natura, plantele, copacii si apa, este strans legat de fibra si radacinile acestui neam vechi din care ne tragem.

Gradinite Constanta Info prima pagina