Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
Gradinite Constanta
Sarpele in credinta populara romaneasca
 
 
Sarpele Casei si Norocul

     Descoperit in urma sapaturilor arheologice efectuate in Constanta, in zona peninsulara a orasului,  in data de 1 aprilie 1962 alaturi de alte 24 de elemente, Sarpele denumit Glykon este expus la MINAC  si uimeste prin perfectiunea realizarii sale, fiind slefuit in marmura, cu detalii zoomorfe si plin de expresivitate. Are o vechime aproximativa de 2 milenii si se considera ca apartinea unui cult de origine greaca.

     Ceea ce se stie mai putin este faptul ca mostenim de la stramosii nostri geto-daci, un cult pentru sarpe, iar in traditia populara, existenta sarpelui pe langa casa si intalnirea cu un sarpe erau considerate evenimente benefice si aducatoare de prosperitate.
     Norocul casei este intruchipat de un sarpe, numit si ceasornicul de casa.
     Sarpele casei este intocmai ca un sarpe obisnuit dar este alb deoarece traieste la intuneric, intre zidurile casei.
     Se spune ca daca asculti peretii casei in zilele de vara vei auzi un ticait si acela este facut de sarpele casei ce bate cu coada in perete.
     Sarpele casei este bland, bun, nu musca, nu face rau.
     Tot in traditia populara, pastrata inca in superstitiile acestui neam este si credinta ca fiecare om are sarpele lui, iar sarpele ii aduce noroc, lui si casei lui si de aceea nu trebuie distrus.
     Sarpele are casa si are atatia pui cati membri sunt in familie.

     Dincolo de asocierea sarpelui cu ispita, este interesant de constatat faptul ca exista credinte populare transmise din generatie in generatie si  in paralel descoperiri arheologice relativ recente, de genul celei mentionate la inceputul articolului, atribuite altor culturi, cu o vechime pierduta in timp, ce vin sa certifice si sa scoata din anonimat credintele stramosilor nostri.

Gradinite Constanta Info prima pagina