Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
Gradinite Constanta
Povesti Oltenesti
 
      In anii 60 s-a incercat culegerea basmelor din diferite zone ale tarii. Va prezentam mai jos  Povesti Oltenesti:
 
Baba cu noua cojoace
 
     A fost odata un mos si o baba. Ei au avut un fiu. Dupa cincisprezece ani tatal a murit iar fiul a ramas sa aib agrija de mama.
     Timpul a trecut si baiatul s-a insurat si a a dus sotia in casa.
     Mama baiatului ii facea fetei zilele amare si o acuza mereu in fata baitului ca ar face lucruri ce nu erau adevarate.
     Intr-o zi de iarna a trimis-o pe fata la rau sa spele lana. Un sul de lana neagra sa il faca alb, iar un sul de lana alba sa il faca negru.
     Plangand, fata s-a dus la rau sa spele lana si cum statea si spala, plangand, in frig, vine un mosneag langa ea si o intreaba :

     - De ce plangi, fata mea ?

     - Sarut mana, tataie ! Iaca, plang, ca m-a pus mama soacra sa spal lana si sa o fac din alba, neagra si din neagra, alba !

     - Hai, nu mai plange ! Uite, ia buchetul acesta de ghiocei si du-l soacrei tale si-i spune ca sus la munte au inflorit ghioceii si e momentul sa plece cu oile. Fata s-a sters mirata, pe fata, s-a uitat la ghiocei iar in timpul acesta mosneagul a facut lana albain lana neagra si lana neagra in lana alba.

     Fata s-a dus acasa si a povestit sotului si scoacrei ce s-a intamplat iar soacra, desi era iarna grea, a hotarat sa plece amandoi la munte cu oile.
     Baba si-a luat noua cojoace deoarece era frig. Cand au ajuns la munte, batrana a luat-o singura in sus ca sa gaseasca ghiocei si s-a ratacit de fiul ei si de oi.
     A inceput sa ploua si i s-au udat toate cele noua cojoace.
     Apoi a venit un inghet cumplit. Infrigurata si singura, batrana isi cauta oile si fiul, nemultumita ca mosneagul o pacalise cand a spus ca vine primavara.
     Nu era nicaieri nicio urma de ghiocei, ci doar vant, frig, pietre si stanci ascutite.
     A venit noaptea, cu luna plina,a inceput sa ninga puternic iar batrana a vazut in fata sa oile si fiul. S-a repezit catre el sa-l certe dar s-a lovit de niste pietre ce pareau a fi omul cu oile sale. Femeia a innebunit si a pierit, dar de atunci a ramas in popor, ca in noptile cu luna plina, se vede pe luna ciobanul cu oile sale.