Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!

Romanii si Copiii romani din Ungaria si drepturile lor
Ziar,Revista,Gradinite,Emisiuni
 

In Ungaria, oficial, sunt aproximativ 31 000 de romani.

Interesele reale ale romanilor din Ungaria sunt sustinute de Revista Foaia Romaneasca, ce a vazut prima data lumina tiparului in anul 1951. La Jula/Gyula apare aceasta revista saptamanala in limba romana. La televiziunea maghiara exista scurte emisiuni in limba romana cam jumatate de ora pe saptamana. Puteti sustine Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria printr-un simplu abonament la Revista online Foaia Romaneasca.

 

“Abonamente in anul 2018 la pretul din 2017

„E-Foaia” este varianta electronica a „Foii” tiparite. Cititorii „E-Foii” vor avea avantajul ca vor putea citi paginile revistei in color si cu o zi mai devreme decat ceilalti abonati. „E-Foaia” va cuprinde si acele articole si fotografii, care in editia online nu apar.

„E-Foaia” este realizata in format PDF si poate fi citita cu programul gratuit Adobe Reader, cu ajutorul caruia puteti sa cautati expresii sau continuturi, dar puteti si printa toata revista.

Abonamente la „E-Foaia”:

3 luni – 1200 ft, 6 luni – 2000 ft, 12 luni – 3500 ft

Alte informatii despre abonamente la telefon 06-66-463-152 sau prin e-mail foaia@foaia.hu.”

 

Organizatii culturale romanesti din Ungaria:

Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria (UCRU) este o organizatie-umbrela, care inglobeaza activitatea a 11 asociatii locale si de specialitate cu drept juridic independent, precum si a 8 comunitati romanesti locale fara drept juridic independent. UCRU s-a infiintat pe 21 martie 1948, la Jula (Gyula). La 31 decembrie 2010, UCRU a avut in total 980 de membri care activeaza in cele 19 asociatii si comunitati locale afiliate.

E-mail: uniuneaculturala@gmail.com , www.romanul.hu

 

Comunitatea Cercetatorilor si Creatorilor Romani din Ungaria-Jula

Societatea Culturala a Romanilor din Budapesta

Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin

 

Comunitatea romana din Micherechi lupta intens pentru drepturile romanilor si cu toate acestea nu uita sa fie generosi atat cu romanii din localitatile din Ungaria dar si cu romanii din localitatile sarace de la granita cu Ungaria, din Romania. Micherechi este singura localitate din Ungaria in care romanii sunt majoritari.

 

Aveti mai jos o reprezentare a evolutiei populatiei etnice romane din Ungaria din1980 pana in 2018. Numele localitatilor sunt mentionate in limba romana .

Localitatea 1980-2011

Aletea  516-271

Apateu 342-137

Batania 354-505

Bichișciaba 60            -396

Budapesta 559 -6.189

Cenadul Unguresc 326-238

Chitighaz 1.548-1.050

Jula 593-974

Micherechi 2.216-1.637

Otlaca-Pusta 235-93

Sacal 362-188

Seghedin 59-588

 

 

Exita si o Reprezentare oficiala a Romanilor din Ungaria, care insa, desi are o denumire mare, nu se ridica la inaltimea numelui sau.

Organismul care reprezinta interesele minoritatii romane din Ungaria se numește Autoguvernarea pe Țara a Romanilor din Ungaria ATRU , finantata de Budapesta, cu sediul oficial in  Localitatea Gyula, str. Eminescu nr. 1. Reprezentantul romanilor in Parlamentul maghiar este Trajan Creszta.

 

Unul dintre scopurile principale ale ATRU este crearea sistemului institutional al autonomiei culturale, exista si un Centru de Documentare si Informare al ATRU

Ale carui sarcini de baza ale sunt : pastrarea valorilor si obiceiurilor culturale inca existente, promovarea traditiilor ,sustinerea activitatii echipelor artistice, incurajarea, promovarea si sustinerea limbii romane.

 

Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, a infiintat in 2008 Editura de Presa si Carte Nonprofit SRL. Profilul principal al firmei este editarea publicatiei saptamanale „Cronica” ce prezinta informatii despre evenimentele culturale, succesele comunitatii romanești din Ungaria, din cadrul institutiilor scoala, gradinita, biserica.

 

ATRU sustine institutiile de invatamant din Ungaria frecventate de prescolarii si elevii romani, precum:

Liceul, Scoala GeneralasiCaminul de Elevi Romanesc „N. Balcescu” din Gyula,

Scoala Generala si Gradinita Romana din Chitighaz

Scoalasi Gradinita Romana Lucian Magdu din Batania,

Gradinita si Scoala Bilingva de Nationalitate Romana Bihor din Sacal

Scoala Romana din Aletea

Gradinita din Orasul Mare Romanesc din Gyula