Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!
Romanii si Copiii romani din Ucraina si drepturile lor
Asociatii culturale-Presa scrisa-Presa Online-Radio-TV
 
In Ucraina, romanii reprezinta al treilea grup etnic, primul fiind cel ucrainean, al doilea cel rus si numara aproximativ 400.000.
 
In septembrie 2017 s-a interzis prin lege invatamantul in limba minoritatilor, fapt ce a atras nemultumire din partea statelor direct vizate. Situatia nu este clara nici acum, oficial minoritatea romana nu ar fi afectata,
dar viitorul va oferi singur raspunsurile. 
 
Drepturile etnicilor romani sunt aparate de statul roman precum si de Asociatii si organizatii romanesti, mass-media de limba romana.
 
Aceste Asociatii si organizatii romanesti sunt:

Uniunea Interregionala “Comunitatea romaneasca din Ucraina” din 2005.

Societatea pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu"- inregistrata la 4 mai 1993, ca succesoare a ’’Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina’’ (fondata in 1862);

Liga Tineretului Roman din Bucovina "Junimea"-Infiintata in anul 1998

Societatea Victimelor Represaliilor Staliniste "Golgota"-Inregistrata 1 februarie 1992

Asociatia Cultural-Sportiva "Dragos Voda"-Infiintata in anul 1990

Societatea Medicilor Romani ’’Isidor Bodea’’ - din 1995

Societatea de binefacere ’’Casa Limbii Romane’’ – din 2002

Editura ’’Alexandru cel Bun’’ din 2001

Centrul Bucovinean Independent de Cercetari Actuale din 2003

Uniunea societatilor romanesti pentru integrare europeana din 2004

Societatea Scriitorilor Romani din Bucovina din 1997

Centrul bucovinean de Arta pentru Conservarea si Pastrarea Culturii Traditionale Romanesti - din 2006

Societatea culturala a romanilor din regiunea Cernauti "Arboroasa" -

Fundatia civica raionala ’’Gheorghe Asachi’’din 2006

 

Mass media de limba romana din Ucraina – date din septembrie 2017

Presa scrisa:

1. "CONCORDIA" - publicatie saptamanala in limba romana, cu statut national, finantata de catre statul ucrainean, avand un tiraj de circa 1000 exemplare; apare vinerea si se poate procura numai prin abonament.

2. "ZORILE BUCOVINEI" - publicatie in limba romana, ce apare de doua ori pe saptamana, respectiv miercurea si vinerea, intr-un tiraj de cca 6000 exemplare - www.zorilebucovinei.com

 3. "LIBERTATEA  CUVANTULUI" - publicatie saptamanala autofinantata, apare vinerea si abordeaza teme social-politice si de cultura. 

4. "GAZETA DE HERTA" - saptamanal socio-politic, apare vinerea, din 1993, are un tiraj de circa 4500 de exemplare;  functioneaza prin autofinantare dar si cu sprijin de la statul ucrainean.Dispune de tipografie digitala. Internet: www.gazetadeherta.at.ua

5. "MONITORUL DE HLIBOCA" – este o publicatie bilingva, apare saptamanal, avand un tiraj de circa 2500 exemplare, 1000 de exemplare in limba romana.

6. "MELEAG  NATAL" - publicatie bilingva romano-ucraineana, cu aparitie saptamanala, cu un tiraj in limba romana de circa 1500 exemplare;

7. "SEPTENTRION LITERAR" – este o publicatie independenta, literara, apare sporadic, conditionata de existenta surselor de finantare. Este revista Societatii Scriitorilor Romani din Cernauti.

8. "PLAI ROMANESC" - are aparitii sporadice, fiind conditionata de gasirea sau nu a resurselor financiare.

9. "GLASUL BUCOVINEI" - revista de istorie si cultura romaneasca, are aparitie trimestriala si este finantata de Institutul Cultural Roman.

12. "CRONICI BUCOVINENE" - revista culturala, lunara, ce apare pe langa Centrul Bucovinean de Arta pentru Conservarea Traditiilor Populare Romanesti. Are, ca si alte publicatii romanesti, aparitii sporadice, fiind conditionata de gasirea sau nu a resurselor financiare.

13. "CUVANTUL ADEVARULUI" – este un ziar saptamanal bilingv romano-ucrainean, dar varianta in limba romana apare din ce in ce mai rar. Saptamanalul apare in limba ucraineana cu pagini aparte in limba romana.

14. "NEAMUL ROMANESC" -este o publicatie periodica a Centrului Cultural Roman "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernauti

 

AGENTII DE STIRI, BLOGURI

1. "BUCPRESS" – este agentia de stiri din Cernauti, ce functioneaza cu sprijinul Guvernului Romaniei, Website oficial: www.bucpress.eu. Organ de presa al Centrului Media BucPress – asociatie a jurnalistilor romani din Ucraina.

 2. "EUROMEDIA BUCOVINA"

web: euromedia-ucraina.blogspot.com, blogul ziaristului si fotografului ucrainean de origine romana Nicola Hauca

3. "VALEA PRUTULUI" – blog de spiritualitate romaneasca din raionul Noua Sulita.

 

Audiovizual - TV si Radio

 

1. „TV BUCOVINA CERNAUTI” - aici functioneaza o redactie de emisiuni in limba romana (60 minute zilnic). Postul TV se bucura de o popularitate in crestere dupa lansarea reformei audiovizualului public.

2. " Cernauti TV" - compania privata de televiziune realizeaza duminica  o emisiune in limba romana de 30 minute.

3. "REAL TV" - post TV Online ce dispune de sprijin din partea Guvernului Romaniei.

4. "BUCPRESS TV" - Post TV Online ce functioneaza cu sprijin din partea Guvernului Romaniei realizand interviuri si investigatii jurnalistice pentru posturile tv din Ucraina si Romania.

5. "RADIO BUCOVINA" - realizeaza emisiuni de folclor, cultura si spiritualitate romaneasca cu o emisie de 30-60 minute zilnic.

6.  "RADIO UCRAINA INTERNATIONAL" aici functioneaza o redactie de limba romana, emisie online, satelit. Se realizeaza 2 ore de emisiuni zilnic evenimentele politice si sociale din Ucraina. 

7. "RADIO CERNAUTI" este singurul post de radio din Ucraina ce emite 24/24 in limba romana. Difuzeaza doar muzica romaneasca, realizeaza emisiuni in direct dedicate situatiei romanilor din Ucraina si de pretutindeni. Functioneaza cu sprijinul Guvernului Romaniei si din autofinantare.

Sursa: https://cernauti.mae.ro