Gradinite Constanta
Portal de informare pentru parinti si copii!
Alege gradinita copilului tau!

 
 
Minoritatea romana din Bulgaria
Invatamant-Biserica-Ziare-Reviste-Asociatii
 
In Bulgaria prezenta romaneasca este considerata inexistenta de autoritati, spre deosebire de Ucraina si Serbia unde sunt recunoscute partial.

Conform primului recensamant al populatiei, din 1905, in Bulgaria traiau 80.000 de romani.

Ultima mentiune oficiala a romanilor in documentele bulgaresti dateaza din 1965, cand au fost inregistrati doar 6000.

 Incepand cu anul 1965, la recensamintele bulgaresti nu a mai fost introdusa categoria de romani ci vlahi.

Ultimul recensamant, din 2001, nu cuprinde categoria romani, dar au fost
 inregistrati 156.119 cetateni in trei categorii:  „altii” - 69.204,  „fara etnie” - 62.108 si „necunoscuta” - 24.807.

Desi membra a Uniunii Europene, Bulgaria a adoptat legi care sa protejeze drepturile minoritatilor si implicit sa permita etnicilor romani sa se bucure de invatamant in limba romana si alte forme de exprimare culturala.
 
In realitate nu se pune nimic in aplicare. Desi se gasesc vorbitori de limba romana de-a lungul granitei romano-bulgare, iar ONG-urile romanesti din Bugaria sustin existenta a cel putin 35 de localitati cu vorbitori de limba romana, cu precadere in zona Vidinului, nu se intreprinde nimic pentru a permite perpetuarea limbii si traditiilor romanesti in aceasta tara vecina.
 
Atat Constitutia bulgara  cat si Legea Invatamantului din Bulgaria prevad ambele drepturi pentru minoritati-cum ar fi dreptul de a studia si folosi limba materna, alaturi de cea bulgara, cu protectia si controlul statului bulgar.
Cu exceptia Liceului Romanesc din Sofia in care se preda limba romana cu statut de limba straina, doua ore pe saptamana, nu exista o forma continua de predare a limbii romane pentru cetatenii bulgari de origine romana.

Celor ce au copii le este greu sa transmita mai departe valorile culturale romanesti,  de aceea Statul roman ofera burse pentru etnicii romani din Bulgaria, oferindu-le acestora posibilitatea sa studieze in Romania.

In ciuda prevederilor legale, in Bulgaria nu exista nici programe de radio sau de televiziune in limba romana, destinate comunitatilor romanesti.

In anul 1993, la Vidin a aparut ziarul in limba romana „Timpul” – un proiect al Asociatiei Vlahilor din Bulgaria. De asemenea a mai aparut si revista „AVE”, editata de Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria.
Din pacate, din lipsa fondurilor, aparitiile lor sunt sporadice.

Nici practicarea  religiei nu a scapat de ostilitati, abia pe 28 martie 2007 Mitropolitul Vidinului, Domitian, a acordat libertatea de a se tine slujbe in limba romana in bisericile de sub jurisdictia sa, unde exista comunitati romanesti.

In Bulgaria functioneaza mai multe organizatii neguvernamentale ale romanilor ce lupta pentru etnicii romani si pentru a contracara ostilitatea publica si mass-mediei bulgare, a  defaimarilor constante la adresa romanilor .
 
Acestea sunt:

 „Asociatiei Vlahilor din Bulgaria” (AVB) din 1992

„Comunitatea romanilor din Bulgaria” din  2002

 Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria (AVE) din 2003
 
 

Sursa:   https://cersipamantromanesc.wordpress.com